مراسم نوروز در دربار قاجار مانند دیگر ادوار تاریخی برگزار می شد و سبزی پلو با ماهی توسط آشپزان ماهر برای مهمانان جشن نوروزی شاه قاجار طبخ می شد. این سنت همچنان امروزه در بین عوام رواج دارد. مستوفی در کتاب خود عنوان می کند که خوردن سبزی پلو با ماهی در شب قبل از عید نوروز مرسوم بود. در شب و روز عید خانم هر خانواده فاخرترین غذاها را برای اهل خانه خود تدارک میکرد به طوری که کمتر خانهای بود که در این دو روزه تحویل و عید حتی شب قبل از عید دیگ پلو و ماهی و رشته و مرغ پلو اش به بار نباشد. علاوه بر طبخ سبزی پلو با ماهی، رشته پلو را در روز اول سال میخوردند که سر رشته کارها به دستشان بیاید. در حقیقت مردم بر این باور هستند که با تهیهکردن رشته پلو، رشته کار و زندگی آنها گشایش پیدا میکند. چنین روایت شده است که اگر شب عید نوروز، رشته پلو در خانهای درست شود، رشته کار و زندگی اهل آن خانه، بدون گره خواهد بود. این یعنی در سال جدید، در کار و زندگی همه خانواده گشایش به وجود خواهد آمد. خانوادههای متمکن نیز برای اطرافیان و همسایه های خود و فقیران آبرودار، برنج و روغن عید میفرستادند و زکات جشنهای خود را از این طریق پرداخت می کردند. مردمان توانا مجلس عید خود را خیلی مجلل و باشکوه ترتیب میدادند، مجموعهها و سینیهای شیرینی دور اتاق چیده بود، روی میز گوشه اتاق گلدانهای شیشهای پنجاه شصت پیازی از نرگس و سنبل گذاشته بودند، از صبح تا عصر بساط چای و شربت راه بود، هرکس وارد میشد چای و شربت میدادند.
“رشته پلو” غذای تحویل سال نو در دوره قاجار
مراسم نوروز در دربار قاجار مانند دیگر ادوار تاریخی برگزار می شد و سبزی پلو با ماهی توسط آشپزان ماهر برای مهمانان جشن نوروزی شاه قاجار طبخ می شد
لینک کوتاه : https://honaryarannews.ir/?p=2095
- نویسنده : متین سادات اصلاحی
- منبع : مستوفی، عبد الله، شرح زندگانی من، جلد: ۱، صفحه: ۳۵۹، زوار، تهران - ایران، 1384 ه.ش.
- بدون دیدگاه